Bjarne Riis

Bjarne Lykkegård Riis er en tidligere dansk cykelrytter, og nuværende holdejer. Med tilnavnet Ørnen fra Herning cyklede han i 1996 sig ind i alle danskeres hjerte ved at vinde verdens største cykelløb – Tour de France

Opvækst

Bjarne Riis er født 3. april 1964 i Herning. Hans barndom er præget af fravær og traumer. Hans storebror Michael drukner i en havedam som 2 årig, og det sætter sine spor på familien, der aldrig kommer sig over uheldet.

Hans forældre skilles, og Bjarne Riis kommer til at bo sammen med sin far og hans skiftende kærster. Eneste faste holdepunkt er hans farmor, der med fast og streng hånd tager sig af den lille Bjarne når hans far ikke magter det.

På cyklen finder hans far og bjarne sammen, og de træner vedholdende på de jyske landeveje hvor sønens talent hurtigt står klart for hans far. Det er på landevejen at Bjarne kan finde tid med sin far, og det er på landevejen at hans liv bliver skabt.

Bjarnes mor og hans storebror flytter til en anden del af landet, og Bjarne beslutter sig for, ikke at have kontakt med hende.

I han turbulente barndom er timerne på cyklen hans bedste tid, og hans fremtidige karriere som professionel cykelrytter begynder at tegne sig.

Sammen med hans kæreste Mette rejser Bjarne Riis til Belgien for at begynder som professionel i den sport han elsker så højt. Fra starten af, oplever Bjarne Riis en cykelsport der er præget af løgnagtige sportsdirektører, doping, og manglende løn. En barsk cykelverden som han formår at overleve i.

Cykelrytteren Bjarne Riis

Bjarne Riis’ karriere fremstår som den uden sammenligning mest gloværdige i dansk cykelhistorie. Ingen rytter har som Riis formået at vinde store sejre i internationale løb. Og skulle nogen være i tvivl, behøver de bare at skrue tiden tilbage til 1996 hvor Bjarne Riis vandt Tour de France. En bedrift der cementerede han position som Danmarks største cykelrytter.

Bjarne Riis var en komplet rytter, der udemærkede sig som en fremragende temporytter, og god til at køre både op og ned ad bjerge. Han startede som medlem af amatørklubben Randers Cykelklub af 1910, og skiftede senere til Herning Cykel Klub. I Belgien startede han sin professionelle karriere på cykelholdet Roland.

Efter et par år, hvor der ikke rigtig kom gang i karrieren overvejede Bjarne Riis helt at stoppe som professionel cykelrytter. Men heldigvis for ham og resten af cykel-Danmark fik Laurent Fignong øje på den detroniserede cykelrytter og fik ham flyttet over på sit hold Castorama. Her blomstrede Bjarne Riis op som Laurent Fignons foretrukne hjælperytter, og en etapesejr i Giro d’Italia fik ham frem i rampelyset.

Med fornyet lyst på cykelverdenen skiftede Bjarne Riis i 1992 til det italienske cykelhold Ceramiche Ariostea. Rolf Sørens havde en væsentlig finger med i spillet, og det var et skifte der blev lagt mærke til. Ceramiche Ariostea’s sportsdirektør var på det tidspunkt Giancarlo Ferretti og han havde store forhåbninger til den danske cykelrytter.

1993 var året hvor Bjarne Riis for alvor slog igennem som international cykelstjerne. Under Tour de France 1993 fik han for alvor vist sine evner som en komplet cykelrytter. Allerede i den første uge af touren vandt han etapen til Châlon-Sur-Marne, og fik som den første dansker lov til at iføre sig den prikkede bjergtrøje. Da det for alvor gik løs i bjergene overraskede han alt og alle ved at sidde fremme sammen med de helt store stjerne på etapen til Isola 2000. Han havde stor indflydelse på løbet og fik en placering som nummer 5 i det samlede klassement, hvorved han slog Leif Mortensens gamle rekord med en placering som nummer 6. Danskerne havde for alvor fået en cykelrytter de kunne holde af og holde med, og en kæmpe fanskare begyndte at vokse frem.

1994 var året hvor han lagde flot ud i Tour de France, og vandt 13. etape til Albi. Det var en rigtig flot sejr hvor han sad i et udbrud sammen med rytterne Bruno Cenghialta, , Edwig van Hooydonck og Johan Museeuw. 20 kilometer før mål stak han og kørte selv hele vejen i mål, med alle sprinterholdene efter sig. Desværre faldt det hele til jorden på løbets 15 etape, da en sygdomssvækket Bjarne Riis kæmpede sig over Mount Ventoux. Han sluttede på en samlet 14. plads, hvilket må anses for at være rigtig flot, da han i løbets sidste uge udelukkende kørte for sine holdkammerater.

1995 tegnede fra start til at blive et kedeligt år for Bjarne Riis. Han var gentagene gange ramt af både mavesmerter og influenza, og under forårets cykelløb var han kun en skygge af sig selv. Men heldigvis blev han klar til 1995 udgaven af Tour de France hvor han kunne se sin holdkammerat Ivan Gotti nuppe den gule førertrøje på løbets 4. etape. Bjarne Riis var kun 1 sekund efter Gotti, og dette skulle vises sig at skabe så meget ballade at Riis senere blev frosset ud af det italienske cykelhold. For Bjarne Riis tog sig ikke til takke med en 2. plads, og allerede på 6. etape var han mere eller mindre skyld i, at feltet knækkede over i to. Ivan Gotti blev fanget i den bagerste gruppe og Bjarne Riis hentede 3 sekunder på Gotti. Nu kunne Bjarne Riis så overtage den eftertragtede trøje fra sin holdkammerat, og konflikterne brød ud i lys lue. Allerede dagen efter mistede han den gule trøje til Miguel Indurain der angreb på etapen

BjarneRiis 19961996 startede med et skifte til det tyske cykelhold Telekom, hvor han blev ansat som kaptajn med det formål at vinde Tour de France. Scenen til duellen mellem Bjarne Riis og Miguel Indurain var sat, og det var en kampklar Riis der stille op til start. Så snart tourfeltet ramte den første bjergetape til Les Arces blev Miguel Indurain angrebet af blandt andet Riis, og den store mester kom i vanskeligheder. På løbets 9. etape overtog Bjarne Riis førertrøjen, og nu havde han et helt hold bag sig til at forsvare den. Trods den gule trøje sad komfortabelt på hans skuldre, valgte Bjarne Riis at angribe på 16. etape til Hautacam. Det var på den etape at han for altid indprentede sig i vores bevidsthed, da han ene mand, med fråde om munden, kom kørende op ad bjerget. Så sikker på en sejr som man kan være, hjalp Bjarne Riis Jan Ullrich med at hente over 8 minutter på etapen til Pamplona. Dermed kunne Ullrich indtage 2. pladsen på podiet i Paris, kun overgået af Bjarne Riis der som den første og eneste dansker vandt Tour de France.

1997 startede med en Bjarne Riis i super form. Han vandt Amtel Gold Race efter en 40 kilometer lang solotur. Han var også tæt på at vinde Rund um den Henninger Turm, men måtte se Michele Bartoli nappe sejren efter et spurgtopgør. I Danmark var Bjarne Riis også aktiv, og han deltog i både Grand Prix Midtbank, Århus Grand Prix og Hotel Australia Grand Prix. På telekom holdet var Bjarne Riis den naturlige kaptajn. Men en Tour sejr i bagagen var han den oplagte kandidat. Men da Tour de France først var i gang, var det Jan Ullrich der blev kørt for. Ulrich havde simpelthen udvist bedre form end Bjarne Riis, og på 10. etape gave riis Ullrich ’lov’ til at køre sin egen chance. Jan Ullrich kvitterede ved at vinde etapen og den gule føretrøje. Bjarne Riis var plaget af sygdom og uheld under det meste af Touren. Hans nedtur kulminerede under enkeltstarten der blev kørt ved Disney Land. Her havde han så mange problemer med sin dyre og højtprofileret enkelstartscykel, at han endte med at kyle den langt ud på en mark. Trods stor frustration lykkedes det Bjarne Riis at gennemføre touren på en 7. plads. Efter løbet fik han konstateret blødende mavesår, og hans gloværdige karriere som cykelrytter var ved at være over.

1998 blev året hvor Bjarne Riis for sidste gang optrådte som cykelrytter ved Tour de France. Det avr året hvor Marco Pantani vandt og Bjarne Riis blev nummer 11. Men det var ikke for hans præstationer på cyklen at Bjarne Riis markerede sig ved 1998 udgaven af Tour de France. I stedet fik han en meget central rolle i de forhandlinger der udspillede sig mellem ryttere og tour-ledelse på grund af den kæmpe doping skandale Festina-holdet stod for. Mange ryttere ønskede at stoppe cykelløbet, men Bjarne Riis benyttede sin status som Patron de Peleton til at overtale dem til at fortsætte til Paris. Løbet blev gennemført, men efterdøningerne af doping skandalen hænger fortsat som et vådt gulvtæppe om hele Tour de France løbet.

1999 blev sidst år som aktiv cykelrytter for Bjarne Riis. Allerede på 2. etape af cykelløbet Schwietz Rundt styrtede han, og pådrog sig skader på albue og knæ. Skaderne betød, at han aldrig mere deltog i professionelle cykelløb, og at han i stedet måtte se sig om efter andet arbejde.

Cykelhold

 • Roland (1986)
 • Lucas (1987)
 • Toshiba (1988)
 • Castorama (1988 – 1991)
 • Ceramiche Ariostea (1992 – 1993)
 • Gewiss-Ballan (1994 – 1995)
 • Telekom (1996 – 1999)
 • Største sejre som professionel

  • 1989 Giro d’Italia, 9. etape
  • 1992 Danmarksmesterskabet i landevejscykling
  • 1993 Giro d’Italia, førstepladsen på 7. etape
  • 1993 Tour de France, førstepladsen på 7. etape
  • 1994 Tour de France, førstepladsen på 13. etape
  • 1995 Danmarksmesterskabet i landevejscykling
  • 1995 Førsteplads i Post Danmark Rundt
  • 1996 Danmarksmesterskabet i landevejscykling
  • 1996 Danmarksmesterskabet i enkelstart
  • 1996 Vinder af Tour de France
  • 1996 Førsteplads i Coppa Sabatini
  • 1997 Førsteplads i Amstel Gold Race

  Holdejeren Bjarne Riis

  Efter sin karrieres afslutning arbejder Bjarne Riis som direktør for det danske cykelhold Team CSC.

  Bjarne Riis og doping

   

  Denne artikel er under udarbejdelse.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 7.6/10 (7 votes cast)
  Bjarne Riis, 7.6 out of 10 based on 7 ratings

  Kommentar