Fantastiske Tour de France

Sikke en fest. 2013 udgaven af Tour de France er helt åbent og fyldt med dramatik og flot cykelløb.

Tour de France har 100 års jubilæum og ASO har valgt at det skal være et rent fransk løb. Glemt er ambitionerne om at skabe et global cykelløb, og i stedet har de skabt rammerne for noget der kan gå over i historiebøgerne som et storslået Tour de France.

Gran Départ er på Korsika og det er første gang at Tour de France besøger den konfliktfyldte ø. Der er en masse intern politisk signalværdi i, at ASO vælger netop Korsika som startsted for årets tour, men det er også et rigtig godt valg. For Korsika er en rigtig smuk ø, med masser af gode muligheder for at skaber gode cykelløb. Og når ellers ikke der kommer store cykelløb til øen, så er det et yndet feriemål for motionscyklister.

Prologen der blev væk

Lørdag startede Tour de France med et brag af en etape på Korsika. Væk var den kedelige prolog, hvor den gule trøje normalt bliver uddelt til en mere eller mindre tilfældig rytter. I stedet blev der kørt en helt ordinær etape, og der var lagt op til en rigtig sprinter afslutning. Mark Cavendish havde på forhånd udråbt sig selv til favorit, og han forudså at han for første gang skulle erhverve sig den gule trøje.

Men sådan skulle det heldigvis ikke gå, og i stedet sprintede tyskeren Marcel Kittel fra Argos-Shimano sig til sejren, og blev dermed den første der kunne iføre sig den gule førertrøje.

Men det var ikke Kettles sejre eller Cavendish’s nederlag etapen vil blive husket for. I stedet var det det drama der udspillede sig med omkring 10 kilometer til mål. En bus havde sat sig fast ved målstregen og arrangørerne valgte at flytte målstregen 3 kilometer. Lidt efter var bussen væk, og målstregen blev flyttet tilbage. Dette skabte selvsagt en masse forvirring i feltet, og resulterede i et dumt styrt. Tour-ledelsen valgte at annullere tidsforskelle, og selvom det måske ikke var helt efter reglerne, var det en retfærdig beslutning.

2. Etape

Så ramte feltet de første bjerge, og Korsika lage landevej til et fantastisk smukt cykelløb. Turen gik fra Bastia til Ajaccio og mange af sprinterne havde svært ved at følge med.

Jan Bakelants fra Radioshack gik i udbrud med omkring 5 kilometer til mål, og kunne køre over stregen i fin stil. Han overtog dermed den gule trøje fra Kettel

3. Etape

En flad etape og sidste dag på Korsika. Der skete ikke så meget ude på ruten, men da den afgørende sprint blev sat ind, var det ikke mange centimeter der adskilte nummer 1 og nummer 2.

Det blev afgjort at Simon Gerrans lige netop besejrede Peter Sagan i spurten. Til gengæld beholdte Sagan den grønne trøje, så lidt fik han da ud af dagens løb.

Jan Bakelants forsvarede nemt den gule trøje og selvom det var en forholdsvis udramatisk etape viste Radioschack en fin holdindsats.

 4. Etape

Så fik cykelrytterne fast grund under hjulene, og det blev tid til den ualmindelig kort holdtidskørsel. Den kun 25 kilometer lange rute bød på gennemsnitshastigheder omkring de 57 km/t og det er altså rigtig hurtigt. På grund af den korte distance var det ikke så mange sekunder der blev kørt om, men der var god mulighed for at lave om på klassementet og alle hold kæmpede som gale.

Men et hold kæmpede lidt mere end de andre, og det var det australske hold Orica GreenEDGE der i tiden 25:56 vandt 4. etape. Ud over etape sejren kunne holdet også glæde sig over at Simon Gerrans nu skulle til at køre i gult. Med sin etapesejre dagen før, havde han selv skabt muligheden for at køre i gult, og holdet bakkede rigtig flot op omkring ham.

5. Etape

Hele 228 kilometer skulle feltet køre, og med Mistralens friske pust blev det en dramatisk omgang med styrt og flotte udbrud.

Som så ofte på de flade etape slap en gruppe ud på et længere udbrud. 6 ryttere fik helt op til 12 minutters forspring, men i feltet arbejde Orica GreenEDGE hårdt og fik kørt udbrudet hjem.

Det lagde så op til sprinterholdene hvor britten Mark Cavendish langt om længe viste hvorfor han er sprinterkongen over dem alle. I en helt perfekt timet spurt vandt han 5. etape.

Simon Gerrrans forsvarede den gule trøje, og der går nok nogle dage inden den bliver vristet fra ham.

En kedelig ting ved 5. etape blev, at der ifølge Team Sky var nogen der smed tegnestifter på vejen. Båed Richie Porte og Geraint Thomas punkterede med ca. 60 kilometer til mål, og efterfølgende fandt holdets mekanikere tegnestifter i dækkene. Det leder unægtelig tankerne tilbage på sidste års 14. etape, der blev saboteret af tegnestifter. Vi må alle krydse fingrer for, at det ikke er en tendens der breder sig.

En glædelig ting var til gengæld at hele to normænd kørte sig i top 10 på etapen. Når nu de danske farver er så slet repræsenteret ved årets tour, kan vi glæde os over de flotte resultater som vores norske brødre skaber på landevejen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Søren

Kommentar