Motionscykel

For mange mennesker er motionscyklen det første fitness udstyr de anskaffer sig til hjemmet, og der findes et meget stort udbud af både brugte og nye motionscykler som kan dække et hvert tænkeligt behov.

At dyrke fitness i sit eget hjem har en række oplagte fordele som alternativ til træning udendørs eller i et fitness center. For det første er det jo altid godt vejr hjemme i stuen, for det andet kan træningen foregå under mere private forhold og for det tredje skal man ikke sparke sig selv ud af døren, for at komme i gang med træningen.

Når du skal vælge en motionscykel der passer til dit behov og til din pengepung, er der en række forhold du bør sætte dig ind i først.

Pris og kvalitet

Som altid er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet, og når du går på jagt efter en ny motionscykel bør du sammenligne den pris du giver for motionscyklen med den pris du ville give hvis det var en rigtig cykel. Kort og godt så får du hvad du betaler for. Giver du 1.000 kroner for en motionscykel skal du måske spørge dig selv, hvor meget cykel du egentlig får for de penge.

MotionscykelKøber du en billig motionscykel fordi du gerne vil i gang med at træne, men først lige vil ’se om det er noget’, risikere du at få en dårlig oplevelse på cyklen. De helt billige cykler giver et ujævnt tråd, specielt når du begynder at sætte belastningen op, og de virker ledløse og ustabile. At træne på en dårlig motionscykel kræver derfor ekstra megen viljestyrke, og fjerne fokus fra det væsentlige.

Hvis du skal sammenligne kvaliteten af to motionscykler på en hurtig måde, skal du kigge på cyklernes vægt. Som udgangspunkt er en højere vægt lig med en bedre kvalitet.

Er du motiveret for at komme i gang med at dyrke fitness i stuen, så er du også motiveret for at betale den pris en god motionscykel koster.

Svinghjul og belastningssystem

Vægten på svinghjulet har stor indflydelse på hvor jævnt et tråd man har, og hvor stor belastning cyklen kan klare. Køb ikke en motionscykel med et svinghjul på under 8 kilo.

Svinghjul på 15 – 18 kilo er ikke et særsyn, og specielt spinningcykler har meget tunge svinghjul. Her skal du så være opmærksom på, at belastningssystemet (bremsen) også har en betydning. En svag bremse og et tungt svinghjul er en dårlig kombination, og vil give en meget ujævn oplevelse på cyklen.

Generelt vil jeg anbefale at du køber en motionscykel med magnetisk belastningssystem. Mekaniske belastningssystemer(bremser) er oftest af dårlig kvalitet og findes på de billigste cykler. Enkelte producenter som f.eks. Monark benytter også mekaniske bremser på deres dyre motionscykler, men det er mere undtagelsen end reglen.

Ergometer og programmer

Når du skal ud og købe en motionscykel for første gang, kan du hurtigt blive overvældet af alle de tekniske begreber der findes. Du skal jo bare have et par pedaler at trampe i, så hvor svært kan det være?

Hvis du vil være en lille smule seriøs omkring din træning, bør du kraftigt overveje at købe en motionscykel med ergometer. En ergometercykel kan måle belastningen i watt og giver dig derfor et meget nøjagtigt billede af, hvor hårdt du tramper i pedalerne. Beregning af kalorieforbrug er meget nøjagtigt på en ergometercykel, og hvis du ønsker at gennemføre konditests vil behovet for visning af watt også hurtigt vise sig.

Til gengæld syntes jeg, at du skal glemme alt om indbyggede træningsprogrammer. En del motionscykler er udstyret med ret avanceret computere som tilbyder alle mulige forskellige træningsprogrammer. Det er sjovt, og for nogen kan det også virke motiverende med mange programmer at vælge i mellem, men det er altså også muligt at træne seriøst uden.

Placering af motionscyklen

Du har købt din motionscykel for at bruge den, og placeringen skal afspejle din lyst til at træne. Har du købt en billig sammenklaplig model havner den hurtigt under sengen, hvor den bliver liggende og samler støv.

Stil din motionscykel et sted hvor du er motiveret for at træne. Det kan være foran fjernsynet, et vindue med god udsigt, eller i et rum hvor du kan høre høj musik uden at forstyrre resten af familien.

Forskellige motionscykler

Der findes flere forskellige former for motionscykler, som hver især fungerer på forskellige måder. Her til sidst vil jeg opliste de mest almindelige, samt linke til artikler der fortæller noget mere om de enkelte typer.

Fitness cykel

FitnesscykelFitness cykel, motionscykel eller kondicykel, kært barn har mange navne. Uanset hvad så tænkes der her på den traditionelle, opretstående cykel. Oftest er fitness cyklen bygget med henblik for komfort og en meget oprejst siddestilling. Da der ikke er vindmodstand at tage hensyn til, kan dette være ok. Ønsker du at benytte motionscyklen som supplement til træning på en racercykel, skal du nok overveje en spinningcykel eller en hometrainer.

Læs mere om fitness cykel

Ergometercykel

Forskellen mellem en almindelig motionscykel og en ergometercykel er, at ergometercyklen kan måle og vise watt forbrug. Altså vise hvor kraftigt du træder i pedalerne.

Læs mere om ergometercykel

Spinningcykel

I gennem de seneste 10 år er spinning blevet meget populært i fitness centrene, og der er udviklet helt specielle cykler til formålet.

Spinningscyklen er en meget skrabet udgave af motionscyklen, uden computer og andre former for ekstra udstyr. Den er bestykket med et meget tungt svinghjul og siddestillingen minder mere om en racercykel end den traditionelle motionscykel gør. Oftest er spinningscyklen også udstyret med klikpedaler til cykelsko.

Bemærk at ordet spinning ikke længere må bruges af fitness centrene medmindre de betaler en licens. Derfor bliver andre ord som cykling og BikeFit benyttet i stedet.

Læs mere om spinningcykel

Siddecykel

Udstyret med et sæde med ryglæn, er siddestillingen meget komfortabel og tilbagelænet på en siddecykel. Det er fortsat benene der gør arbejdet, og træningsmæssigt kan man få lige så stort udbytte ud af en siddecykel som en mere traditionel motionscykel.

For svært overvægtige, folk med rygproblemer eller andre former for handicap kan siddecyklen være et rigtig godt hjælpemiddel til motion.

Læs mere om siddecykel

Hometrainer

En hometrainer er egentlig slet ikke en cykel, men derimod et rullesystem til din almindelige racercykel. Med en hometrainer kan man sidde på sin trofaste racercykel og træne indendørs og dermed omgå det danske vejr.

Læs mere om hometrainer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (6 votes cast)
Motionscykel, 6.7 out of 10 based on 6 ratings

Kommentar