Cykling eller løb

Fitness.dk har skrevet en fantastisk artikel i deres seneste nyhedsbrev, som jeg syntes du bør under dig selv at lse. Rigtig god fornøjelse.

Det kræver både ben og vilje af stål, når nogle af verdens bedste cykelryttere om et par uger giver sig i kast med de franske alper. Men vi tror ikke, at det er det eneste, man får ud af en forlovelse med danskernes bedste ven: cyklen. Vi skal ud på en lille mini Tour de France – ikke gennem de franske alper, men gennem glæderne ved at cykle. Og måske svare på om en tur på jernhesten ”giver mere” end en løbetur.

Fordele ved cykling generelt

Cykling er en utrolig effektiv kredsløbstræning, der hurtigt forbedrer både din lungeventilation og din slagvolumen. En forbedret lungeventilation betyder, at du bliver i stand til at trække mere luft ned i lungerne, mens en forbedret slagvolumen betyder, at dit hjerte er i stand til at pumpe mere blod (og dermed mere ilt) ud til de arbejdende muskelceller. Oveni det vil dine celler også blive bedre til at optage ilten, dit blodtryk vil sænkes og blodmængden vil blive større.

Og cykling bringer ikke kun noget til cellerne men også noget fra cellerne. For når ilten går ind, går affaldsstofferne ud. Cykling fungerer altså som en regulær udrenselse.

Det skal understreges, at enhver form for konditionstræning medfører forbedringer af bl.a. lungeventilation og slagvolumen, men vi fremhæver cykling, fordi disse forbedringer sker hurtigt med cykling. Tænk bare på hvordan man til Cykling konstant bliver presset af instruktøren og musikken, så intensiteten er høj hele timen igennem – og hvordan man nogle gange kan undre sig over, hvor meget man er i stand til at presse sig selv på cyklen ift. løbeturen. Når intensiteten er høj over længere tid, vil din præstationsevne optimeres på rekordtid. Det betyder også, at cykling er et virkelig godt middel til at ryste de overflødige kilo af kroppen, for når pulsen hele tiden er høj, vil forbrændingen også være det.

Fordele ved udendørs cykeltræning

Den største fysiske fordel ved at cykle udendørs er, at du ikke selv kontrollerer intensiteten – det gør bakkerne for dig. På den måde bliver du tvunget til at presse dig selv. Desuden kan man ”snyde” sig selv, ved at cykle ud på en lang rute. For når du er på udendørs cykeltur, kan du ikke bare klikke dig ud af pedalerne, når du gerne vil afslutte turen, du bliver nødt til at cykle tilbage. En anden fordel ved udendørs cykling er, at du kan deltage i alle de mange udendørs cykelløb – som for mange er en motivationsfaktor i sig selv.

Fordele ved indendørs cykeltræning

Selvom vi danskere insisterer på at kalde Himmelbjerget for et bjerg og ikke en bakke, bliver vi nødt til at se i øjnene, at vi ikke har de samme stigninger, som dem rytterne i Tour de France må overvinde. Men så er det heldigt, at vi har indendørscykling – den eneste aktivitet hvor simulering er en stor kvalitet. På en indendørscykel skruer du bare på belastningen, og straks er du på vej mod toppen af Alpe D’huez. Stemningen på cykelholdene kan også sætte lidt ekstra skub i benene, både fordi mange kører lidt svedkonkurrence med sidemakkeren, men også fordi musikken dikterer en takt, der skal følges og derfor sørger for, at du hele tiden er presset til det yderste.

Skader

Cykling og svømning er kronet som de ideelle motionsformer af fysioterapeuter. Også foran løb. For selvom både løb og cykling involverer de største muskelgrupper, så gør cykling det med langt mindre belastning på sener og led. Hver gang dine løbende fødder rammer jorden, giver det nemlig et stød, der bliver ”absorberet” i dine sener og led – og det kan føre til skader. Her kommer en lille liste over typiske løbeskader – og hvorfor de ikke forekommer ved cykling.

Ustabilitet i hofter og bækken

En af de primære årsager til at man får løbeskader er ustabilitet i hofter og bækken. Der sidder en hel masse små muskler, kaldet stabilitetsmuskler, omkring hofte og bækken, der skal holde dem på plads, når vi bevæger os. Når man løber er vriddene forholdsvist store, og uden stabilitetsmusklerne vil især hoften let kunne gå af led. Er stabilitetsmusklerne ikke stærke nok, må de større muskler tage over – og da det også er dem, der er udsat for primærbelastning under motion, vil de let kunne overbelastes.

Hvorfor får man det ikke på cyklen:

På cyklen er din position ”låst”, du skal altså ikke selv holde balance i kroppen, det hjælper cyklen dig med. Til gengæld kan man ved ensidigt at cykeltræne risikere ikke at få udfordret disse hoftemuskler, og det kan på sigt give ustabilitet i hofter og bækken.

Skinnebensbetændelse

Det er primært musklerne foran på benet, der afbøder stødet ved at lave en bremsende bevægelse, idet foden rammer jorden. Og denne bevægelse er meget hård for fod- og knæled og kan let føre til overbelastning eller skade.

Hvorfor får man det ikke på cyklen

En bevægelse, der slet ikke opstår under cykling, hvor bevægelserne er glidende og cirkulære.

Knæskader

Ligeså snart der er ubalance i hofte og bækken, forplanter det sig også i knæene, der belastes skævt. Resultatet kan være irritation af senerne og nedbrydning af brusken i knæleddet.

Hvorfor får man det ikke på cyklen

Svaret er lidt det samme. Man udsætter simpelthen ikke kroppen for stød og risikerer generelt ikke at lave uhensigtsmæssige vrid.

Forbrænding

Et ofte stillet spørgsmål er, hvorvidt man forbrænder ligeså meget ved cykling som løb. Men faktisk kan man ikke stille det sådan op. Det er klart, at man skal cykle længere, end man skal løbe for at forbrænde det samme, da man altid vil kunne cykle hurtigere, end man kan løbe ved samme intensitet. Derfor er det måske et bedre svar, at man forbrænder akkurat lige meget ved løb og cykling forudsat at man træner med samme puls. Generelt er det svært at sige, hvor meget man forbrænder ved fx en times Cykling, da det afhænger af din indsats, din alder, dit køn, din vægt og din muskelmasse. Rundt regnet siger man, at det er 300 – 500 kcal.

Triatleter bruger ofte en meget teoretisk tommelfingerregel, der siger: Du forbrænder 0,33 kcal x kg kropsvægt pr. km. Det betyder, at hvis du vejer 70 kg, skal du gange 0,33 med 70 for at finde ud af, hvor meget du forbrænder pr. cyklet km. Denne tommelfingerregel skal dog tages med forbehold, da den er baseret på vægt og ikke intensitet.

Ved målstregen

Vi vil ikke kåre en vinder. Både løb og cykling rammer målstregen med en god tid. Det der skiller den gode træning fra den virkelig gode træning er i højere grad hvorvidt sportsgrenen virker motiverende og bringer ekstra glæder med sig. Fx en lettere hverdag til og fra arbejde, frisk luft, ro i sjælen eller smukke naturoplevelser. Cykling er et godt bud på sådan en sportsgren. Så vi foreslår, at du hopper i sadlen og tager del i glæderne – inde eller ude.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cykling eller løb, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Søren

Kommentar