Spor din stjålne cykel 1

Sporing af cyklerDu har formegentlig selv prøvet det, eller også kender du en der har; fået stjålet din cykel. Denne nedrige form for kriminalitet er desværre et alt for stort problem i Danmark, og der gøres alt for lidt for at bekæmpe den. Både de organiserede tyvebander og de mere tilfældige cykeltyve, har mere eller mindre frit spil til at vælge og vrage mellem vores dyrbare cykler. Uanset om din cykel bliver stjålet med videresalg for øje, eller den bliver nappet af en tilfældig forbipasserende lømmel, er det r.. hamrende irriterende. Og da din cykelforsikring oftest har en høj selvrisiko og ikke dækker ekstraudstyr, kan det blive en rigtig dyr fornøjelse at få en ny cykel. Få mere at vide om udvidet cykelforsikring.

Når der nu ikke er megen hjælp at hente hos hverken forsikringsselskaber eller politi, er der heldigvis andre alternativer til at spore sin cykel hvis den er blevet stjålet. De seneste år er der nemlig dukket en række tjenester op på nettet, som hjælper folk med at spore stjålne cykler og andre ejendele.

En af de allerførste tjenester på nettet var Naboor, der handlede om at knytte fælleskab mellem naboer med henblik på at holde øje med hinandens ejendele og boliger. TrygFonden har imidlertid købt Naboor og ændret navnet til Nabohjælp.

Kortfortalt går Nabohjælp ud på, at du opretter en profil, og inviterer din nabo til at deltage. Når så i begge er oprettet, er tanken at I skal holde øje med hinandens hus. Der er nogle enkle gode råd på hjemmesiden, men ellers er det op til dig og din nabo, selv at planlægge hvornår og hvordan det skal foregå. Faktisk har jeg lidt svært ved at se Nabohjælp’s berettigelse, for skal du på ferie kan du jo bare gå ind og ringe på hos naboen, og spørge om hun vil holde øje med dit hus. Det behøver man da ikke en hjemmeside til at finde ud af.

Link til Nabohjælp

I stedet for at få din nabo til at holde øje med din cykel, kan du også vælge at mærke din cykel så den kan spores hvis den bliver stjålet. Hos TagLock kan du købe små mærkater du kan klistre på din cykel eller andre ejendele du gerne vil kunne spore hvis de bliver sporet. 5 mærker koster 56 kroner inkl. fragt. Hvert mærke er forsynet med en QR kode, som efterfølgende kan bruges til at identificere din cykel hvis den er blevet stjålet. Du skal registrere din QR kode på TagLocks hjemmeside, og skulle din cykel blive stjålet, kan du ændre dens status på hjemmesiden. Det er så op til andre TagLock brugere at finde din cykel, og scanne QR koden med deres mobiltelefon, så du kan få at vide hvor din cykel befinder sig.

For mig at se er der to svagheder ved TagLock. For det første er det muligt at pille klistermærket af, og for det andet fremgår det ikke af TagLock hvor mange danskere der benytter sig af systemet. Så selvom du har sat et mærke på, er det ikke sikkert der nogen sinde er nogen der finder din cykel igen.

Link til TagLock

En anden tjeneste der benytter sig af mærkning af cykler og andet er Diims. Men i stedet for et simpelt klistermærke, benytter Diims sig af små batteridrevet radiosendere der monteres på cyklen. Diims har så et landsdækkende netværk af radiomodtagere der løbende kan spore hvor din cykel befinder sig. Blandt andet er alle Post Danmarks biler forsynet med radiomodtagere, så befinder din cykel sig i nærheden af en postbil, kan du se hvor den er. En radiosender koster ca. 449 kroner og hertil skal lægges et årligt gebyr på 120 kroner. Det er altså ikke en helt billig fornøjelse, men tilgengæld kan du hurtigt og effektivt følge din cykel via en app på din mobiltelefon, såfremt din cykel er blevet stjålet. Ligesom ved TagLock er svagheden ved Diims, at cykeltyven forholdsvis nemt kan fjerne radiosenderen og dermed har du ingen mulighed for at spore din cykel.

Link til Diims

Er din cykel blevet stjålet, og har du hverken fået sat klistermærke eller radiosender på den, er der stadig mulighed for at få din cykel tilbage. Hos tjenesten MoreEyes kan du oprette en efterlysning og udlove en dusør. Første efterlysning er gratis, herefter koster det et beløb afhængig af dusørens størrelse. Ideen med MoreEyes er, at du kan efterlyse din stjålne cykel, udlove en dusør, og så vil et netværk af selvbestaltet ’privatdetektiver’ gå i gang med at lede efter din cykel. Faktisk en rigtig god idé, for modsat de andre tjenester er der her et incitament for andre mennesker til at bruge tid på at lede efter din stjålne cykel. Skal man nævne et lille minus ved MoreEyes så er det, at cykeltyve kan gøre en forretning ud af at stjæle cykler for derefter at indkassere dusøren.

Link til MoreEyes

På samme måde som MoreEyes tilbyder BNstolen også et system til at efterlyse stjålne ejendele og udlove en dusør. Der er i skrivende stund kun 8 efterlysnniger på BNstolen og hjemmesiden virker derfor ny og uafprøvet.

Link til BNstolen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Søren

One comment on “Spor din stjålne cykel

  1. Svar Kent Rosengaard jul 31, 2013 22:35

    Må da lige indskyde følgende:
    Nyere efterlysningsportal er i luften. Efterlys gratis din stjålne cykel på http://www.efterlyseren.dk.
    Mvh. Kent Rosengaard.

Kommentar