Bog: Tyve Tinder i Tour de France

Tyve_tinder_i_Tour_de_FranceJesper Ralbjerg, hvem er han? Jeg gætter på at der er en del der har stillet sig selv det spørgsmål i løbet af de sidste par måneder hvor hans bog – Tyve Tinder i Tour de France – er dukket på hylderne hos boghandlerne. Hvem Jesper Ralbjerg er gives der ikke noget entydigt svar på i bogen, og det er bestemt heller ikke meningen. Men bogen efterlader et klart indtryk af en mand der brænder for cykelsport, og er fyldt med entusiasme som han gerne deler ud af med rund hånd.

Tyve Tinder i Tour de France er ingen selvbiografi. Den er heller ikke en biografi over de kendte ryttere i Tour de France, den er ikke en rejsebeskrivelse, den er heller ikke en cykelguide, det er ikke et træningsprogram. Den er det hele og lidt til.

For Jesper Ralbjerg formår at skrive en bog om Tour de France på en ny og anderledes måde. Med en god portion selvironi og et flydende sprog, skaber forfatteren en fantastisk ramme om det han selv kalder for en ’kør-selv-guide’.

Guide-bøger fungere bedst som opslagsværker og giver sjældent mening at læse i sammenhæng. Og det gælder også for Tyve Tinder i Tour de France. De knap 400 sider kan godt læses i en kører, men den fungerer bedst når man slår op på et tilfældigt bjerg, og læser om det som en enkeltstående fortælling. Og det er her bogen er allerbedst. Når vi sidder i vores magelige lænestol og føler med Jesper Ralbjerg og hans kamp mod det overnaturlige. Når vi med sammenbidte tænder og sveden løbende ned ad ryggen sætter os i hans steder, og mærker hvert et hårnålesving på vores egen krop. For bogen er en tour de force i selvpineri og flere gange stilles det uundgåelige spørgsmål: HVORFOR? Hvorfor piner cykelryttere sig selv? Hvorfor skal vi absolut over de højeste bjerge? Hvorfor cykle flere hundrede kilometer når mindre også kunne gøre det? Som læser bliver man ladt tilbage uden indsigt i disse meget centrale spørgsmål. Og sådan skal det også være, for det er jo netop cykelsportens hjerteblod der her stille spørgsmålstegn ved. Uden pinsler og strabadser ville cykelsporten være ligegyldig.

I bogen er der også interview med Chris Anker Sørensen, Rolf Sørensen og Michael Rasmussen. Sidstnævnte kommer med en snusfornuftig opfordring til cykelmotionisterne, når han opfordre dem/os til at lade det forblive en hobby.

Til hvert bjerg er der også knyttet et portræt af en kendt cykelrytter og her skifter bogen format og bliver til en historiefortælling om Tour de France. Det er lidt synd, for er der et emne som der er skrevet lange, tykke og mange bøger om, så er det Tour de France. Og Jesper Ralbjerg tilføjer ikke noget nyt til historieskrivningen men gentager blot allerede kendt stof. Og så alligevel, for han formår på en gribende måde at perspektivere alle historierne i forhold til bjergene. Bogen kredser hele tiden om de mytiske bjerge som år efter år skaber rammen om de helt store dramaer på touren.

Slutligt handler bogen også om Jesper Ralbjergs eget ønske om at gennemføre motionscykelløbet La Marmotte. Og der er også givet plads til triatleten Kim Grejsen og hans bud på fornuftige træningsprogrammer. At disse træningsprogrammer så også indeholder løbetræning kan kun undre, og det virker en smule påklistret.

Jeg vil rigtig gerne anbefale Tyve Tinder i Tour de France, for det er en bog der smitter med sin glæde for cykelsporten, og den sætter et (u)menneskeligt ansigt på den glade amatør der forsøger at gå i de professionelles fodspor. Jeg ved bare ikke hvem jeg skal anbefale bogen til. For Tour-nørden er den for overfladisk. For den rejselystne er den for unøjagtig. For nybegynderen er den for indforstået. For den garvede motionist er den ufokuseret. Men for alle der elsker cykelsport er det en varm og personlig fortælling om vores fælles passion og det fællesskab vi er en del af.

Tyve Tinder i Tour de France

Af Jesper Ralbjerg

Bog, Hardback

Vejl. Pris 349.-

Set til 270.- hos saxo.com

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Søren

Kommentar