Shimano 37

Står du for at skulle købe ny cykel, eller skal din gamle havelåge opgraderes efter flere års intens brug, så er valg af geargruppe, greb og bremser ikke til at komme uden om. For at hjælpe dig lidt på vej, har jeg sammensat en liste over de mest almindeligt forekommende Shimano komponenter på markedet, og givet dem et par ord med på vejen.

Der findes andre producenter derude. SRAM og Campagnolo er nok de mest kendte konkurrenter til Shimano og deres komponenter er også rigtig gode. Blandt licensryttere og andet godtfolk vil du helt sikkert opleve ryttere som mener at Campagnolo er bedre end Shimano, og som aldrig kunne drømme om at køre med andet en gode gamle ’Campy’. Dem om det, de har sikkert deres gode grunde.

For os andre som ikke vil gå ned på udstyret, er Shimano ikke til at komme uden om. For uanset hvad, så er Shimano den ukronede konge blandt producenterne, og deres komponenter forhandles hos alle cykelhandlere landet over. Du kan blandt andet købe Shimano udstyr ved at klikke her.

Og det er netop den helt store fordel ved Shimano. Uanset hvor i verdenen jeg befinder mig, kan jeg gå ind i hos den nærmeste cykelforhandler og få nye dele til min cykel. Det samme kan man ikke sige om de andre producenter, hvor reservedele kan være endog rigtig svære at skaffe. Oftest vil det være nødvendigt at bestille reservedelene hjem fra fabrikken, og så kan du godt sætter cyklen i kælderen de næste par uger.

At det i dag så også kræver en hel del held og dygtighed at finde en ny cykel som ikke er bestykket med Shimano komponenter, er en helt anden snak. Så derfor har jeg valgt at fokusere på Shimano.

Shimano komponenterne er generelt delt op i to grupper. Mountain bike og race. Så det første du skal gøre når du skal vælge en passende komponentgruppe er at finde ud af, i hvilken af de to kategorier din cykel tilhører. Har du en city bike eller tilsvarende er oftest mest logisk at vælge komponenter fra mountain bike serien, da de er de mest holdbare.

Mountain bike

Mountain bike komponenterne er designet til at være mere robuste end race komponenterne. Dette medfører så også, at de kan virke mere klodset og at de er både tungere og større.
Med en racercykel kører du udelukkende på fast underlag og du undgår for det meste huller, grus og mudder. Med en mountain bike (eller city bike) foregår en del af din kørsel over træstubbe, kantsten, klipper, skov- og grusstier. In cykel bliver udsat for stød, slag og en generel hård behandling.

Shimano har valgt at udvikle fire forskellige serier til mountain bikes. Forskellen er kvalitet og pris. Vi starter med den billigste

Shimano Deore

Deore serien er hvad Shimaon kalder for ’enthusiast’ komponentgruppen til mountain bikes. Jeg vil vælge at kalde den for begynder komponentgruppen. De enkelte dele i Deore serien er billige, men ærlig talt så er de ikke bygget til at klare den voldsomme behandling man kan forvente en mountain bike bliver udsat for. Til en city bike, eller til en mountain bike som sjældent kommer ud af byen, er Deore serien dog udmærket, og som sagt er det også den billigste.

Personligt ville jeg aldrig vælge Deore, da en opgradering til LX serien ikke koster alverden, og du får her en langt bedre kvalitet.

Deore serien består af en 9-speed kassette. Bagskifteren er i delvis aluminium, og forskifteren er i stål og aluminium. Kranksættets er compact og den yderste klinge er i aluminium og den inderste er i stål. Krankboksen er lavet i massivt stål.

Shimano Deore LX

Efter min mening er Deore LX den rigtige ”begynder” komponentgruppe. Den består af en 9-speed kassette, et trippel kranksæt hvor de to yderste klinger er i aluminium. Den inderste klinge er fortsat i stål. Krankboksen består af forkromet stål, der for at reducere vægten er hul. Ved at gå fra Deore til Deore LX spare man rigtig meget vægt.

Shimano Deore XT

Her er hvad Shimano selv kalder for ’hard-core’ komponentgruppen. Det er her hvor du får mest valuta for pengene. Deore XT udstyret er ikke beregnet til konkurrencebrug, men det er den mest stabile og holdbare komponentgruppe i forhold til prisen. Samtidig har denne komponentgruppe også det bedste forhold mellem vægt og holdbarhed. Med andre ord. Har du råd, så køb Deore XT frem for Deore LX.

Shimano XTR

Har du penge nok, og ønsker at bruge dem på din mountain bike, så er XTR noget for dig. Hvis ikke, så glem alt om XTRs eksistens og fokuser på Deore XT.

XTR er omtrent dobbelt så dyr som XT og selvom du vil mindske vægten en smule, og opnå et mere gnidningsfrit gearskifte, bør du kun overveje XTR hvis du deltager i seriøse race.

Racercykler

Komponenter til racercykler og mountain bikes er to verdner for sig. Hvor en mountain bike skal kunne tåle en hård medfart, er det slidtage og vægt der er de væsentligste faktorer ved valg af udstyr til racercyklen.

Shimano Sora

Sora kan sammenlignes med Deore. Det er komponenter på begynderniveau og vil du bruge din cykel til bare en smule seriøs træning, skal du holde dig væk. Shimano Sora er en tung og klodset gerargruppe som ikke vil holde til seriøs trampen i pedalerne.

Shimano Tiagra

Det her er den rigtige begynder komponentgruppe. Der er her hvor du får godt men billigt udstyr til din racercykel som kan bruges til motionister og seriøse pendlere. Shimano selv kalder Tiagra for “advanced recreational”.

For en forholdsvis billig penge kan du få udstyret din racercykel med komponenter som vil holde til regelmæssig træning. Ufordelen er, at der ikke er tænkt på lav vægt og gnidningsfrit gearskifte. Tiagra er derfor ikke velegnet til konkurrencebrug.

Mange racercykler i den billige ende fra f.eks. Trek er bestykket med Tiagra komponenter.

Shimano 105

Med Shimano 105 vil din cykel være klar til konkurrencebrug, og det uden at sprænge budgettet. Shimano 105 arver det meste af teknologien fra Ultegra og Dura-Ace efter et par sæsoner, så det er ikke state-of-the-art men tæt på. Samtidig er vægten ikke lige så lav i forhold til de noget dyre komponentgrupper men du får det gnidningsfrie gearskifte, og udstyr der kan holde til mange kilometers cykling.

105 komponentgruppen består af en 10 gears kassette, aluminium bag- og forskifter og aluminiums klinger.

Du skærer rigtig mange gram af din cykel ved at opgradere fra Tiagre til 105.
For de fleste motionister og semi-konkurrenceryttere vil Shimano 105 være et rigtig godt valg. Og der findes mange cykler på markedet der er udstyret med 105 komponentrguppen, til fornuftige priser.

Shimano Ultegra

Her er hvad Shimano kalder for “hard core for road bikers”. Der er her hvor der ikke bliver sparet på detaljerne og vægten er helt i bund. Samtidig er prisen kun ca. en tredjedel til en halv gang så dyr som Shimano 105.

Efter min mening er Shimano Ultegra det bedste bud på et godt forhold mellem kvalitet og pris.

Shimano Dura-Ace

Det her er komponentgruppen for dem der enten har for mange penge, eller får deres cykel af en sponsor. I forhold til Ultegra er mange af Dura-Ace delene bygget I titanium og magnesium i stedet for alminium. Det giver en lavere vægt, men også en meget højere pris.

Så glem at Dura-Ace eksistere og benyt Ultegra og/eller Shimano 105.

Rigtig god fornøjelse med dit Shimano udstyr.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (51 votes cast)
Shimano, 8.6 out of 10 based on 51 ratings
Søren

37 thoughts on “Shimano

 1. Pingback: Tak for 2011

 2. Svar Per Frykmann feb 15, 2012 16:37

  Dura-ace og Ultegra hvad er forskellen i vægt ?

 3. Svar Søren feb 16, 2012 09:20

  Hej Per, det kommer naturligvis anpå, hvilke komponenter du vælger, og der er intet til hindrer for en kombination af Dura-Ace og Ultegra.

  Hvis man kigger på selve gear, kæde og krank har jeg regnet mig frem til en forskel på 221 gram.

  For en motionist er 221 gram uden betydning, for en licensrytter er det meget.

 4. Svar Allan Olsen feb 19, 2012 14:56

  hvilken gear model bruger IKKE plastik lejer?

  mvh
  Allan

 5. Svar Søren Both mar 20, 2012 21:39

  Shimano har også en gruppe der hedder 2300? Den benytter centurion fx. Er den på niveau med Sora?

 6. Svar Søren mar 21, 2012 08:48

  Hej Søren,

  Shimano leverer en lang række low-end komponenter til cykelfabrikanterne. Jeg kender ikke detaljerne omkring Shimano 2300, men kan se at man kan købe komponenterne i ‘løs vægt’ hos diverse cykelforhandlere. Mit gæt er, at Shimano 2300 gruppen ligger under Sora i kvalitet, men det kan også fint være godt nok, afhængig af, hvad dine behov er.

 7. Svar Mathias apr 3, 2012 18:06

  Hej Jeg har en Cube Racer cykel, med Shimano Ultegra den er med 30 gear.

  Jeg har købt den hos en Aktion, så jeg ved ikke præsis hvad den koster. Kan du ikke skrive hvad gearet koster, og hvad cyklen + gear koster?

 8. Svar Søren apr 10, 2012 15:08

  Hej Mathias,

  Shimano Ultegra dækker over en samlet komponentgruppe, med gear, kæde, bremser m.v. Så når du spørger hvad geaeret koster, er du nød til at være lidt mere præsic. samtidig bliver gear og de andre bevægelige dele på en cykel slidt, hvilket naturligvis også har en betydnig for prisen.
  Og hvad din cykel koster ved jeg ikke. Typiske racercykler med ultegra gear koster mellem 10.000 og 20.000 kroner.

 9. Svar Ditte apr 17, 2012 10:31

  Hvilken slags gear er Shimano 2300? Det er på flere af de cykler jeg har fundet her på nettett..

  • Svar Søren apr 17, 2012 10:52

   Hej Ditte,
   Shimano 2300 er en selvstændig komponentgruppe der kvalitets- og prismæssigt ligger under Shimano Sora. Den benyttes til racercykler, citybikes og tilsvarende.

 10. Svar Jacob maj 4, 2012 11:23

  Hej Hej
  Jeg kigger på en cykel med shimano 600 gearsystem.
  Hvad er det nu for noget?
  Jacob

 11. Svar Troes Hansen maj 26, 2012 15:12

  Jeg er i øjeblikket ved at kigge på en ny cykel, da min “gamle” bike desværre er blevet stjålet. Jeg cykler gennemsnitligt 10km om dagen. Hvad vil du anbefale af gear og måske endda en specifik cykel. Mit budget ligger omkring 7000kr (inkl. skærme, lås, støttefod og lygter). Er villig til at pleje min cykel og mener derfor at udvendige gear er den bedste løsning, har jeg ret? Jeg er også den type der gerne vil have det bedste eller i hvert fald noget lækkert, derfor kan jeg godt overtales til at smide flere penge i cyklen, hvis jeg for f.eks. 2000-3000kr mere, kan få THE SHIT! Jeg kan igennem min forsikring få -12% hos Fri BikeShop, kun en fordel ikke et krav at cyklen SKAL købes der.

  Tak for et fedt indlæg!

  Rigtig god weekend!

  Bedste hilsner, Troels

 12. Svar Søren maj 29, 2012 10:12

  Hej Troels,
  Først og fremmest ÆV! Cykeltyveri er simpelthen en plage og møg hamrende irriterende. Når du skriver støttefod m.v. går jeg udfra at du ikke er på udkig efter en racer. 7.000 kroner burde derfor godt kunne række til en fin cykel.

  Syntes klart du skal gå efter udvendige gear, når du bruger din cykel hver dag.

  Har ikke selv handlet hos Fri BikeShop, men 12% rabat er da i den grad værd at tage med :-)

  Kan se at deres Avenue Airbase cykler er betykket med Shimano Tiagra hvilket giver et fint pris/kvalitet forhold. Og så syntes jeg faktisk at Airbase cyklerne er ret flotte. Du skal så lige have skærme mv. på og mon ikke du så havner på omkring 7.000 inkl. de 12% rabat?

  Rigtig god fornøjelse med din nye cykel. Skriv gerne når du har besluttet dig.

 13. Svar Mathias jun 13, 2012 15:27

  Hej jeg skal til at køre u15, og jeg har en trek madonna 5.2 men de klinger jeg har på er for store til min alder, så jeg skal have nogle andre. Jeg har fået lidt råd omkring det, men er meget splittet da nogle siger jeg skal løne et hjul andre siger jeg skal skifte den første klinge, mens andre siger jeg skal skifte de bagerste, hvad syndes du der er bedst så jeg ikke skal til at skrifte dem igen når jeg skal køre u17? og hvorfor nogle er bedre end andre, og hvor jeg skal kigge? På forhånd mange tak.

 14. Svar Troels Hansen jun 28, 2012 10:22

  Hej igen Søren

  Siden mit indlæg har mit behov/interessere ændret sig. Jeg kunne derfor godt være interesseret i en racecykel, dog skal den også bruges til hverdagsbrug. Jeg overvejer, om jeg skal begynde optræningen til en ironman, derfor overvejer jeg også lidt om, cykel skal være med henblik på det eller jeg skal ud og anskaffe mig en triathlon cykel ved siden af.
  Jeg har samtidig også kigget på sportscykler som måske egner sig mere til hverdagsbrug. Lige p.t. har jeg disse to cykler i overvejelse, hvad mener du?

  http://www.billigcykel.dk/shop/2010-giant-tcr-1582p.html
  http://rask-cykler.dk/Rask-cykler/Cykler/Cannondale-Quick-CX-Speed-2.aspx

  Med hensyn til gear, så syntes jeg ofte at cykler med Ultegra er dyrere end dem med 105, hvordan kan det være? (f.eks. her http://www.canyon.com/_dk/roadbikes/series/roadlite.html)

  Rigtig god sommer!

  M.v.h. Troels Hansen

  • Svar Knud jul 10, 2012 13:43

   Hej Troels,
   du kan overveje at købe brugt og få en cykel der som udgangspunkt er bedre end en ny til samme pris. Jeg har selv en Cube Agree GTC Race (Carbon + Ultegra 6700) i str. 56 (passer til 170-180 cm) som jeg har gennemført Copenhagen Challenge 2011 på samt La Marmotte 2012 i Frankrig. Cyklen koster fra ny kr. 16.999, og jeg har netop sat den til salg på den blå avis. Du kan finde den her http://www.dba.dk/herreracer-cube-agree-gtc/id-84383855/

   Sig til hvis du er interesseret :-). Mvh Knud

 15. Svar Troels Hansen jun 28, 2012 10:23

  Fejl i det sidste link på grund af parentesen

  http://www.canyon.com/_dk/roadbikes/series/roadlite.html

  BEKLAGER!

 16. Svar Tina jul 9, 2012 22:48

  Cykler med Ultegra er ofte dyrere end cykler med 105, da Ultegragruppen er dyrere end 105 – ren logik ;O)

 17. Svar Troels Hansen jul 14, 2012 20:27

  Hej Tina

  Det er jeg helt med på, men i følge “gear oversigten” ovenfor er Shimano 105 bedre gear komponenter end Ultegra, derfor virker det ulogisk.

  God weekend!

  • Svar Dennis jul 16, 2012 16:14

   Det er en fejl. Ultegra er bedre end 105, og jeg tror der menes at prisen er en tredjedel til en halv gang så dyr som Shimano Dura-Ace, og ikke 105.

 18. Svar Peter Nielsen jul 21, 2012 22:36

  Hej Drenge / Piger

  jeg har lige erhvervet mig en Cube Sl cross DK vertion med tiagra gearing og slicks men mit spørgsmål er at jeg cykler 24.8 km hverdag med Valby bakke som en af mine forhindringer og ville vide ville det kunne betale sig at opgradere min gearing og er det noget man kan selv ?

  håber i kan svare mig

  MVH
  Peter Nielsen

 19. Svar Frederik L jul 26, 2012 14:29

  Hej

  Jeg har en Giant racercykel, der har Shimano 2300 monteret. Nu vil jeg gerne skifte til Shimano 105. Hvor køber man en samlet geargruppe henne? Og hvor svært er det at montere det selv / hvor meget vil det koste at få en mekaniker til at sætte det på?

  Super god artikel – meget brugbart!

  På forhånd tak.

  Mvh.,

  Frederik

 20. Svar Søren jul 27, 2012 11:59

  Hej Frederik L,

  Hos bike24 (en tysk webshop der både kan læses på tysk og engelsk) kan du købe en komplet 105 gruppe for 469 euro. For 729 euro kan du få en Ultegra gruppe.

  Om du selv kan montere gruppen eller ej, kommer an på dine fingerfærdigheder. Udover en kranknøgle bør du kunne klare dig med almindelige umbraconøgler.

  Der findes en del ganske gode guides til cykelreperationer på youtube, så her kan du se om det er noget du tør kaste dig ud i.

 21. Svar Frederik L jul 28, 2012 10:44

  Tak for svar – det virker til at være en rigtig god side!

  Nu er jeg lidt ny ift. alt dette her, så jeg har lige et par (måske dumme) spørgsmål.

  1. Hvordan ved jeg hvilken ‘bottom bracket type’ jeg skal vælge?
  2. Ved forskifter kan man vælge “Braze version” eller 2 forskellige “Clamp” – hvad er det og hvad er forskellen?
  3. Hvilken “sprocket ratio” skal jeg vælge?

  Mvh.,

  Frederik

 22. Svar Troels Hansen jul 30, 2012 13:31

  To cykler er udvalgt, nu skal I hjælpe mig det sidste stykke ad vejen… Hvad ville I vælge?

  1. Cube Agree GTC Race – Pris Kr. 14.449,- (tilbud jeg har fået)
  http://rask-cykler.dk/Rask-cykler/Cykler/Cube-Agree-GTC-Race.aspx

  2. Canyon Ultimate AL 9.0 DI2 – Pris Kr. 15.234,- (tilbud jeg har fået)
  http://www.canyon.com/_dk/roadbikes/bike.html?b=2503

  Begge cykler er uden pedaler og andet tilbehør.

  På forhånd tak & god sommer…

 23. Svar Lasse aug 8, 2012 20:49

  Hej Søren eller hvem som svarer..

  Jeg står og skal købe mig en ganske alm citybike/streetbike.
  Har tænkt mig at købe en af de her to:

  http://www.mbk-cykler.dk/showbike.php?bike=M-1221558

  http://www.fribikeshop.dk/Produkter/Cykler/Kildemoes-Logic-14.aspx

  Mit spørgsmål går så på, om man selv kan udskifte til en tiagra bagskifter? Og om man skal bruge andet end selve bagskifteren som man ellers kan erhverve sig for omkring 300kr? Tænker på ny kæde, kranksæt eller forskrifter? Det jeg ønsker er bare det lettere gearskifte der føles når man Feks kører på en Centurion Basic Extreme med tiagra.
  Jeg er selv fix på hænderne, men tænker på en evt guide til at skifte eller noget?

  Mvh Lasse

  • Svar Søren aug 9, 2012 08:48

   Hej Lasse,

   Udgangspunktet er at Shimano komponenter passer med Shimano komponenter. Men der kan være forskel i antallet af gear. Shimano 2300 består af en 8 gears kassette hvorimod den cykel du linker til har 9 gear, så hvilken kassette der sidder på er ikke til at sige. Det hvor du kan rende ind i problemer er selve skiftegrebene, som skal passe til 8/9/10 gear. Så du kan meget vel komme ud for, at du også skal skifte skiftegrebene. Faktisk er skiftegrebene også med til at give fornemmelsen af det “gnidningsfrie” gearskifte, så det kan være en god idé.

 24. Svar E. Kjærulf aug 30, 2012 21:07

  Hej – jeg står og kigger efter brugt racer for første gang, og din beskrivelse af gearene hjalp mig rigtigt meget. Jeg havde sikkert kunne finde noget tilsvarende et andet sted, men det er nemt og overskueligt, og giver ikke indtrykket af at være irrationelt fordomsfuldt overfor nogle af de andre producenter.
  Tak skal du have =)

 25. Svar dan sep 29, 2012 14:54

  hej
  jeg har fundet denne cykel Centurion Basic Hyper Extreme
  Kranksæt: FSA
  Dæk: Tourguard Max fra Panasonic 700x28c
  Stel: Aluminium double butted
  20 gear shimano 105
  Bremser: V- bremser.

  skal give 8999 dkr, er min første voksen cykel men syntes det lyder lidt dyrt men det er også længe siden jeg har købt cykel sidst.Vil gerne høre din mening om kvaliteten og prisen.. vh dan

 26. Svar jens m jensen nov 6, 2012 15:19

  Hej.
  Jeg har en Cannondale Caad 8 som jeg er meget tilfreds med. Men jeg vil gerne have skiftet gear fra Sora til 105. Hvor meget kræver det ( Bagskifter- krans- forskifter )
  og hvad med gear vælger på styret..

  Mvh. Jens M

  • Svar Søren nov 6, 2012 15:37

   Hej Jens,

   Du kan købe en samlet 105 pakke som denne: Shimano 105 pakke.

   Men der er også andre 105 komponenter som nav og pedaler der ikke er med i pakken.

   Du kan også vælge at skifte en stump ad gangen efterhånden som de gamle stumper bliver slidt. Skiftegrebene er nok der hvor du vil mærke den største forskel mellem Sora og 105 da du vil få et noget mere flydende gearskifte. Forskellen på de øvrige komponenter er primært vægt og holdbarhed.

 27. Svar AllanW jun 16, 2013 09:55

  Hej alle,

  Vær nu opmærksom på, at det ikke “bare lige” lader sig gøre at opgradere geargruppen på din cykel.

  Det er især kranken der “kan” være forskellig størrelse og så er Shimano 105/Ultegra 10 speed hvilet kan give problemer med med om kasketten bagpå er kompatibel med dit baghjul.

  Husk at bestille gruppen, så forskifteren passer på stellet. Findes med montering “brace on” (en dims på stellet forskifteren skrues fast på) eller “clamp” (som navnet siger, en klampe der monteres rundt om saddelrøret, der varierer i tykkelse og form – derfor vær OBS på dette mål)…

 28. Svar Gitte Karstensen nov 18, 2014 07:55

  Har lige læst om de forskellige gear-grupper,, kvalitet/pris,, lærigt,
  Har brug for et råd,, har i øjeblikket en racer cykel med Shimano-claris gear. og har været ok,, god start gear og cykel.. men skal skifte cykel til foråret og opgradere Shimano gear,, hvad er bedst 3 klinger foran og 1o tandhjul bag,,,? eller 2 klinger foran og 11 tandhjul bag,,? cykler en del i bjerg/bakker,, er der noget der hedder bjerg gear.. kassette.. klinger,,
  tænker at jeg vælger Shimano Ultegra gear,,

  med venlig hilsen Gitte..

  • Svar Søren nov 18, 2014 08:55

   Hej Gitte,

   De nyeste Shimano Gear grupper (2014) har en kassette 11 tandhjul (altså bag på). Ældre gear grupper har typisk 10. Enkelte lavere rangerende Shimano gear grupper har 9. Så her vil dit valg følge den cykel du vælger.

   Om der skal side to eller 3 klinger på kranken (foran) er som du også skriver, et spørgsmål om hvor mange bjerge/bakke du cykler rundt i. Min påstand er, at der findes ikke bakker i DK der ikke kan klares med 2 klinger. Og, du skal være opmærksom på, at med 3 klinger så vil der være en del overlap i gear’ene.

 29. Svar peter mar 20, 2015 08:25

  hej søren

  jeg er på udkig efter en racercykel og har nu fundet 2 stk cube den ene er med alu stel og hedder peloton pro med 105 geargruppe den anden er en agree gtc. de er begge 60 cm stel og jeg er 192 cm høj. den første er fra 2014 og har næsten ikke kørt den anden er fra 2013 hvad mener du vil være det bedste køb skal bruge den til motions brug måske lidt mere med tiden.

  peter

  • Svar Søren mar 20, 2015 14:19

   Svært spørgsmål :-) Når du køber brugt har cyklens stand rigtig meget at sige. Er komponenterne slidt ned, kan det blive en dyr fornøjelse at få den istandsat. Men, som jeg forstår dit spørgsmål så handler det om valget mellem alu og carbon. Men, det handler også om komfort. Så selv om cyklerne er lige store, er deres geometri ikke ens. Så mit bedste råd er, at prøve begge cykler, og så vælge den du sidder bedst på.

 30. Svar Bo Søgaard mar 13, 2016 21:17

  Hvor ligger Shimano Claris gear i ovennævnte rangfølge?

Kommentar