Cykelforsikring 1

For mange motionister og pendlere er cyklen det kæreste eje man har. Der er lagt mange penge og tid i cyklen, og vi gør alt for at vores trofaste jernhest altid er klar til brug. Cyklen bliver vasket, pudset og smurt, og ofte har den en prominent placering i hjemmet til de øvrige beboeres store mishag.

Desværre er det at eje en cykel ikke altid forbundet med lykke. Det sker desværre at cykler bliver stjålet eller går i stykker ved styrt eller færdselsuheld. Og når uheldet er ude, er det for sent at finde ud af om ens dyre racercykel er forsikret eller ej.

Selvom det på ingen måde er en sjov oplevelse pludselig at rode rundt i en grøftekant med hudafskrabninger på benene og en knækket carbonramme på 40.000 kroners cyklen, så er det trods alt en trøst at vide, at ens cykel er forsikret. Det er derfor en rigtig god idé at sætte sig ind i forsikringsreglerne og undersøge hvordan din cykel er dækket ved tyveri og uheld.

Indboforsikring

Din cykel er som udgangspunkt dækket af din indboforsikring, så det første du skal gøre er at finde ud af om du har en indboforsikring. Det har de fleste danskere, men enkelte har af den eller anden grund valgt ikke at have en indboforsikring, og så er din cykel på ingen måde forsikret.

jf. brancheorganisationen forsikring & pension gælder der følgende regler ved forsikring af cykel via indboforsikringen:

  • Din cykel er forsikret i tilfælde af brand
  • Hærværksskader på cyklen er normalt kun dækket ved tyveri eller tyveriforsøg af cyklen
  • Din cykel er forsikret ved tyveri, såfremt cyklen var låst med en godkendt cykellås
  • Kører du ind i andre, og det er din skyld, er dit ansvar dækket på indboforsikringen. Det gælder dog ikke, hvis du med vilje kører ind i andre

For at få dækning for din cykel ved tyveri kræves det at du anmelder tyveriet til politiet. Herudover skal du kunne oplyse dit stelnummer og låsebevis til forsikringsselskabet når du melder tyveriet.

Det er derfor en rigtig god idé at gemme kvitteringen for cyklen så du kan bevise over for forsikringsselskabet at der var monteret en godkendt lås på cyklen. Kvitteringen kan også bruges til at dokumentere cyklens værdi.

I indboforsikringen er der en tabel der kan bruges til at beregne størrelsen af erstatning ved cykeltyveri. Du skal være opmærksom på, at den værdi, der beregnes på, er genanskaffelsesprisen for en tilsvarende ny cykel.

Eksempel: Koster en ny cykel der er magen til din fire år gammel cykel, 4.000 kr. i dag, vil erstatningen f.eks. være 75 pct. af 4.000 kr. = 3.000 kr., minus din selvrisiko

Men hov, mangler der ikke noget? Jo, det gør der. For hvordan er din cykel forsikret hvis du styrter på en træningstur eller på vej til arbejdet?

Desværre er svaret på dette spørgsmål meget lige til. Din indboforsikring dækker ikke ved cykelstyrt.

Bliver du kørt ned af en anden cyklist eller bliver du ramt af en bil, kan modpartens ansvarsforsikring dække din ødelagte cykel, men det er ikke i alle tilfælde.

Og der er mere malurt i bærgeret. For flere forsikringsselskaber har et loft over hvor meget de vil udbetale i forbindelse med cykeltyveri. Alm. Brand har for eksempel et loft på ca. 18.000 kroner. Så hvis din nye cykel til 40.000 kroner bliver stjålet får du maksimalt dækket de 18.000.

Og endnu mere malurt. For når det kommer til cykler er der mange (hvis ikke alle) forsikringsselskaber der er har ekstra høj selvrisiko i forhold til indboforsikringen.

Du skal være opmærksom på, at hos nogle forsikringsselskaber skal du tegne en tillægsforsikring til din indboforsikring for at din cykel er forsikret. Her er du nød til enten at læse det med småt på policen eller kontakte dit forsikringsselskab.

Tillægsforsikring af din cykel

Det er muligt at tegne en tillægsforsikring til din indboforsikring så din cykelforsikring bliver mere i overensstemmelse med hvad du forventer.

For det første kan du hæve den beløbsgrænse der eventuelt er på din cykelforsikring, men det kan være en dyr fornøjelse, så her skal du tænke dig grundigt om.

Nogle forsikringsselskaber tilbyder også en eller anden form for udvidet cykelforsikring, hvor blandt andet selvrisikoen er mindre og hvor også skader ved styrt er omfattet.

Alternativ cykelforsikring

Hos enkelte forsikringsselskaber er det muligt at tegne en eller anden form for kaskoforsikring på cyklen. Lige som ved bilforsikringer gælder kaskoforsikringen også ved styrt og uheld, og det kan derfor være et rigtig godt alternativ til indboforsikringen.

Tryg Danmark har en særlig enhed der tager sig af specialforsikringer. Den hedder Max Levig og her er det muligt at tegne en cykelforsikring for endog meget dyre cykler. En all-risk cykelforsikring hos Max Levig koster 1% af cyklens nyværdi og har en selvrisiko på 2.000 kroner.

En anden mulighed for all-risk cykelforsikring tilbydes af forsikringsklubben CFC Danmark. Det er en klub der på vegne af medlemmerne har indgået en god forsikringsaftale med forsikringsselskabet DiBa Forsikring A/S.

Forsikringen hos CFC Danamark dækker beskadigelser, ødelæggelse og tyveri af din cykel i forbindelse med daglige træning, under motionscykelløb (eller licenscykelløb) og ved transport i indland og udland.

Den helt store fordel ved CFC Danmark er at din cykel erstates med ’nyt for gammelt’. Det betyder at der først sker afskrivning i det beløb du får udbetalt når din cykel er mere end 10 år gammel.

Forbehold

Jeg er ikke forsikringsekspert og skriver derfor denne artikel på baggrund af mine egne erfaringer og den viden jeg har læst mig frem til på nettet. Der findes givetvis cykelforsikringer på markedet som jeg ikke har omtalt i denne artikel, og der kan være specielle forhold jeg ikke er opmærksom på. Det bedste du derfor kan gøre, er at kontakte dit eget forsikringsselskab hvis du er i tvivl om din cykelforsikring.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Cykelforsikring, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Søren

One comment on “Cykelforsikring

  1. Pingback: Spor din stjålne cykel - Guide til sporing af cykler

Kommentar