Cykeltøj til vinter

VintertoejDen Danske vinter nærmer sig med foruroligende skridt, og det er snart tid til at gøre klar til vintertræningen. Mange vælger at flytte vintertræningen indendørs, men nogen vælger at cykle udendørs hele året. At cykle i den Danske vinter kan sagtens lade sig gøre, og der er mange skønne oplevelser der venter på en der ude i naturen.

At cykle når det er vinter kræver det rigtige cykeltøj for at holde sig varm, og i denne guide vil vi kigge nærmere på de mange muligheder der er.

Som med alt andet der har med cykeltøj og cykeludstyr at gøre, så kan vintertøj fås i mange forskellige kvaliteter og prisniveauer. Og som altid er det op til ens egen pengepung og temperament at afgøre hvor mange penge man vil spendere på sit cykeltøj.

Skoovertræk

Det vigtigste først; skoovertræk. Dine cykelsko er ikke skabt til regn, sne og kulde. De er konstrueret til den varme sommer, med masser af udluftning og et minimum af for. Det er derfor altafgørende at anskaffe sig et par skoovertræk der er vandtætte og som kan holde kulden ude.Skoovertræk

Fryser du fortsat om fødderne når du cykler, er plasticpose-fidusen måske noget for dig. Du tager et par tynde cykelstrømper på inderst, herefter en plasticpose, så et par tykke cykelstrømper, dine sko og til sidst dit skoovertræk. Plastikposen holder meget på varmen fra dine føde, og hjælper til med at holde fugten ude. Du skal dog passe på, at dine fødder ikke bliver for sure nede i plastikposen, da det godt kan være usundt.

Vinterhandsker

Det næste du skal kigge på, at et par cykelhandsker med fingrer. Et par gode varme cykelhandsker gør at du kan holde Vinterhandskerdine fingrer varme og dermed fastholde et godt greb i styret. Du kan eventuelt supplere dine vinterhandsker med et par isolerende inderhandsker. Inderhandsker kan både bruges sammen med cykelhandsker med og uden fingrer.

Svedundertrøje

Det lyder måske lidt underligt, at en svedundertrøje er specielt velegnet til cykling om vinteren, men ikke desto mindre forholder det sig sådan. Svedundertrøjen transportere sveden væk fra kroppen, og er dermed med til at holde kroppen tør og varm. Uden på svedundertrøjen skal du fortsat have din almindelige cykeltrøje, og du opnår derfor flere lag af stof til at holde din krop varm.

Cykeltrøjen

Cykeltrøjer fås med både korte og lange ærme, og når efteråret nærmer sig, er det en god idé at finde den langærmet frem. Men du kan også vælge at beholde den kortærmet på, og i stedet iføre dig en overtræksjakke. Overtræksjakken skal være både vind og vandtæt og lige som den almindelige cykeltrøje skal den side forholdsvis tæt til kroppen.

Cykelbukserne

Lange bukserEt par lange cykelbukser er noget nær et krav når der skal cykles om vinteren. Knæ og ankler skal holdes varme og et par gode bukser med ekstra isolering på forsiden af benene er en rigtig god ting. Personligt holder jeg mest af lange cykelbukser med seler. For det første sidder de rigtig godt, og for det andet dækker de også en del af maven, som ellers kan blive meget kold.

Benvarmere og løse ærmer

Når det er rigtig koldt er lange bukser og trøjer med lange ærmer en nødvendighed. Men om foråret og efteråret, eller hvis du cykler tidlig morgen eller sent aften, kan arm- og benvarmere være sagen. De kan tages på når det er koldt, og hurtigt tages af hvis det bliver for varmt og så transporteres i ryglommen. Skal du cykle om vinteren kan det være problematisk hvis du beholder dine sommershorts og så kombinere dem med et par tykke benvarmere. De korte cykelshorts yder ikke megen beskyttelse mod fugt og kulde, så du skal hellere vælge et par egentlige vintercykelbukser.

Hjelmhue

Til sidst vil jeg lige nævne, hjelmhuen som også er god når det er rigtig koldt. Du cykler naturligvis med cykelhjelm. Hjelmhuen er syet til at passe inden under din cykelhjelm, og holder specielt øerne varme. Cykler du i meget koldt vejr er det også muligt at anskaffe sig en elefanthue som dækker dele af ansigtet og går ned over halsen. Men det kan altså godt blive for meget af det gode, og det er ikke behageligt at svede for meget i ansigtet.

Selve cyjklen skal også klargøres til vinter. Den skal have monteret skærme, evt. andre dæk og selvfølgelig skal du huske cykellygterne i det mørke vinterhalvår. Mere om det i en anden artikel , som vil fokusere på cyklen og dens udstyr.

Og til sidst et lille tips. Cykler du længere ture i meget koldt vejr, kan det være en fordel at have drikkedunken i baglommen, da den ellers kan fryse til is. Jeg taler af bitre erfaringer…

God fornøjelse med vintertræningen og dit cykeltøj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Søren

Kommentar