Cykelferie på Bornholm

Den smukke ø der ligger langt ude i Østersøen byder på mange fantastiske muligheder for gode oplevelser på cyklen. En cykelferie på Bornholm bringer dig helt tæt på alle de oplevelser øen tilbyder, på en smuk og unik måde.

Det bedste ved cykelferie på Bornholm er at alle kan være med. Cykelruterne rundt på øen kan planlægges så selv den mest hårdhudet motionist får masser af udfordringer. Eller også kan ruterne lægges så hele familien kan være med, store som små. Man bestemmer selv, og uanset hvad så ligger der masser af rigtig gode cykeloplevelser og venter på en rundt omkring på klippeøen.

Turen til Bornholm

Skal du på cykelferie på Bornholm er den mest oplagte måde at komme til øen på, at tage færgen. Bornholmer Færgen sejler fra Køge på Sjælland til Rønne på Bornholm. Der er restaurant ombord på færgen og man kan leje en kahyt som man er frisk og udhvilet ved ankomsten til Bornholm. Der er afgang fra Køge hver aften klokken 00:30 med ankomst i Rønne klokken 06:00

Ønsker du at leje en cykel på Bornholm kan du også vælge at tage Bornholm Express. Det er en bus der kører fra København til Rønne over Sverige. Det koster 300 kroner og er dermed den billigste måde at komme på Bornholm på.

Ønsker du at have din bil med til Bornholm, er det ligeledes nemmest at kører over Sverige. Hurtigfærgen mellem Rønne og Ystad klare turen på 1 time og 20 minutter.

Rundt på Bornholm

Der er anlagt mere end 230 kilometer cykelveje på Bornholm, og den lille ø i Østersøen kan dermed prale af et af Europas flotteste og bedst beliggende cykelvejnet. Cykelvejene er lagt så langt væk fra den traditionelle trafik som over hovedet muligt, så cykellisterne er garanteret en sikker, fredfyldt og smuk tur rundt i den bornholmske natur. Mellem cykelvejene er der en række mindre veje hvor biler også kan kører, men trafikken på Bornholm er meget begrænset, så det er ikke et problem.

Det der slår en allermest når man cykler på Bornholm, er at øen byder på et meget varierende landskab. De mange kyststrækninger varierer mellem brede sandstrande og høje klipper, kun afbrudt af små hyggelige fiskerlejer. Og inde på øen er der marker, skov og masser af udfordrende bakker. Afstanden på Bornholm bliver aldrig overvældende og uanset hvor man bor på øen er det muligt at cykle til alle seværdighederne på en dag.

Som en særlig service for det cyklende folk tilbyder BAT, det regionale busselskab på Bornholm, at tage op til 4 almindelige cykler med på bussen, på en særlig cykelklap. Så bliver benene trætte er der altså altid en mulighed for at komme hjem med både cykel og godt humør.

Den Bornholmske Fødevarerute

Bornholm har igennem de senere år slået sig op at være et vækstcentrum for kvalitetsfødevare af en hver slags. Og rigtig mange spændende fødevareproducenter har da også slået dørene op til et væld af hærlige fristelser.

Den Bornholmske Fødevarerute er lagt mellem byerne Gudhjem, Østermarie og Svaneke, og det er en perfekt måde at kombinere cykelferie og gourmetoplevelser på. Ruten er omkring 25 kilometer lang, så her kan alle være med.

 • Gudhjem Mølle – Møllebakken 4C, 3760 Gudhjem, tlf. 5697 0076

På toppen af Gudhjem finder du den smukke renoverede Gudhjem Mølle, hvor mange af bornholmske produkter er samlet.

 •  Karamel Kompagniet – Holkavej 2, 3760 Gudhjem, tlf. 5644 2255

Så er det tid til bløde og lækre karameller efter gammel engelsk opskrift I butikken kan du følge produktionen og selv opleve, hvordan lækre karameller bliver til.

 •  Gudhjem Røgeri – Ejnar Mikkelsensvej 9, 3760 Gudhjem, tlf. 5648 5708

Intet besøg i Gudhjem uden at prøve den bornholmsk specialitet “Sol over Gudhjem” – røget sild med rå æggeblomme, radiser, purløg og groft rugbrød.

 •  Hallegård Gårdbutik – Aspevej 3, 3751 Østermarie, tlf. 5647 0247

Butikken har en lang tradition for gode råvarer og gennemprøvede bornholmske opskrifter. Og alle gårdbutikkens produkter er håndlavede efter gamle bornholmske opskrifter. I det tilhørende lille pølsemageri laves der gode pølser uden brug af konserveringsmidler eller kunstige tilsætningsstoffer.

 •  Den Gamle Skole - Louisenlundvej 5, 3751 Østermarie, tlf. 5647 0183

Her er en familievirksomhed som lægger både liv og sjæl i biavl og honningforædling. Virksomheden er etableret i en gammel skole fra 1856 beliggende mellem Østermarie og Svaneke. Honningen fra Den Gamle Skole behandles meget varsomt for at bevare den autentiske smag og aroma, der stammer fra blomster og pollen.

 •  Bryghuset i Svaneke – Svaneke Torv 5, 3740 Svaneke, tlf. 5649 7321

Bryghuset i Svaneke er et af danmarks første nye bryghuse, der var med til at starte hele bølgende med gourmet øl i Danmark. Udover bryghus finder du også en rigtig god restaurent, og der er mulighed for rundvisning.

 •  Svaneke Chokoladeri – Svaneke Torv 5, 3740 Svaneke, tlf. 5649 7021

Du finder Svaneke Chokoladeri ved porten til Restaurant Bryghuset, hvor der produceres og sælges fantastisk hjemmelavet chokolade. Se hvordan chokoladen produceres og nap en smagsprøve.

 • Svaneke Bolcher – Svaneke Torv 7, 3740 Svaneke, tlf. 5649 6282

I den over 200 år gammel købmandsejendom på torvet i Svaneke ligger Svaneke Bolcher. Produktionen foregår efter de gamle håndværksmæssige principper, hvor der bliver lagt vægt på kvalitet, både hvad angår smag og udseende.

 •  Svaneke Is – Svaneke Torv 3, 3740 Svaneke, tlf. 56493740

Også på Svaneke Torv finder du Svaneke Is, der producerer lækker bornholmsk jerseyflødeis tilsat nordiske bær, frugter og andre gode sager – den rene vare uden kunstige tilsætningsstoffer.

 •  Lakrids by Johan Bülow – Glastorvet 1, 3740 Svaneke, tlf. 32176822

På Glastorvet i Svaneke ligger den lille lakridsfabrik, der producerer lækker, håndrullet gourmetlakrids af de bedste råvarer og uden tilsætningsstoffer.

 • Røgeriet i Svaneke – Fiskergade 12, 3740 Svaneke, tlf. 5649 6324

Her sælges nogle af de bedste røgvarer på Bornholm. Prøv f.eks. de friske, nyrøgede rejer, eller den traditionelle røget laks.

 Bemærk at mange af ovennævnte butikker kun har åbent i højsæsonen. En efterårstur på Den Bornholmske Fødevarerute kan derfor godt være lidt af en skuffelse.

Bornholm Rundt på cykel

Det populære motionsløb Bornholm Rundt på cykel afholds hvert år i august måned. I år afholdes det søndag den 18. august 2013. Ruten er på 103 kilometer og der foretages ikke tidstagning. For den seriøse cykelmotionist vil der nok være lidt for meget hygge over dette løb, men for den der vil have en smuk cykeltur rundt på Bornholm er dette en fantastisk mulighed.

Overnatning

Når du skal vælge hvor du vil overnatte på Bornholm, er der ikke så meget at tage hensyn til. Uanset hvor på øen du vælger at bo, er du inden for rækkevide af alle seværdighederne. Så det er mere måden du ønsker at være indkvarteret på du skal overveje.

Der findes rigtig mange gode udlejningssommerhuse på Bornholm, men her skal du være opmærksom på at priserne er temmelig høje, da mange tyskere også ynder at tage til den smukke danske ø.

Der er naturligvis også et rigt udvalg af vandrehjem, hoteller og pensionater.

Cykeludlejning på Bornholm

Da rigtig mange gerne vil opleve Bornholm på cykel er der heldigvis også rig mulighed for at leje cykler på øen. I Rønne finder du Bornholms Cykeludlejning [www.bornholms-cykeludlejning.dk]. I den anden ende af øen, Allinge, kan du finde Nordbornhoms Cykelforretning der ligeledes udlejer kvalitets 7-gears cykler. [www.nordbornholmscykelforretning.dk]

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Cykelferie på Bornholm, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Kommentar